Medische Encyclopedie – Linnaeus Apotheek – Amsterdam

Linnaeus Apotheek

Linnaeusstraat 81 1093 EK Amsterdam Tel:020-6651285 Fax:020-6683162

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > acetylsalicylzuur bij pijn of ontsteking

Inhoud

acetylsalicylzuur bij pijn of ontsteking

Acetylsalicylzuur is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Acetylsalicylzuur wordt ook gebruikt om te voorkomen dat bloed in de aderen samenklontert. Hiervoor is een lage dosering nodig, namelijk 30 tot 80 mg. Over deze toepassing leest u meer bij acetylsalicylzuur als antistollingsmiddel.

Acetylsalicylzuur in pijnstillende dosering is te gebruiken bij verschillende soorten pijn, zoals bij pijn door griep of verkoudheid, bij keelpijn, gewrichtspijn, spierpijn, menstruatieklachten, hoofdpijn en migraine.

Wat doet acetylsalicylzuur bij pijn of ontsteking en waarbij gebruik ik het?

Pijn

Pijn bestaat in verschillende vormen. Het kan komen door een beschadiging in uw  lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen geven dan een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt.

Behandeling
Als de oorzaak is aangepakt, kan de pijn vanzelf verminderen of overgaan. Soms gaat de pijn niet vanzelf over en moet u een pijnstiller gebruiken. In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed.

Omdat acetylsalicylzuur ook  ontstekingsremmend werkt, is het vooral te gebruiken bij ontstekingen of wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie.

Werking
Acetylsalicylzuur verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Bovendien remt het ontstekingen, waardoor pijn, zwelling en roodheid verminderen.

Het pijnstillende effect begint binnen een half uur. Deze werking houdt 3 tot 6 uur aan.

Lees meer over pijn . “

Griep

Verschijnselen
Griep is een infectie met het griepvirus. U heeft pijn en hoge koorts. Koorts is een reactie van het lichaam op de virusinfecties. De temperatuur kan dan al gauw oplopen tot rond de 40 °C. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, zakt de koorts weer. Meestal is dit na drie tot vijf dagen het geval.

Verder kunt u last hebben van een plotseling rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verstopte neus en niezen. Door infectie van de neusholte kan een bijholteontsteking ontstaan. Dit geeft pijn in het voorhoofd en rond de ogen, vooral bij het bukken. Verder kan de infectie keelpijn veroorzaken.

Behandeling
Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Een temperatuur tot 40 ºC hoeft u meestal niet te behandelen. Voelt u zich door de koorts erg beroerd of heeft u veel last van keelpijn, hoofdpijn en spierpijn? Dan is paracetamol het veiligste medicijn. Het geeft geen maagklachten. Eventueel kunt u acetylsalicylzuur gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij griep niet beter dan paracetamol. U wordt niet eerder beter van deze koortsverlagende pijnstiller. 

Werking
Acetylsalicylzuur verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking.

Het pijnstillende effect begint binnen een half uur en houdt drie tot  zes uur aan.
De koorts zal binnen één uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.

Lees meer over griep . “

Verkoudheid

Bij verkoudheid zijn de luchtwegen geïnfecteerd met een verkoudheidsvirus. Door infectie van de neusholte kunt u last krijgen van bijholteontsteking. Dit geeft pijn in het voorhoofd en rond de ogen, vooral bij het bukken. Infectie van de keel veroorzaakt keelpijn.

Behandeling
Verkoudheid gaat vanzelf weer over. U hoeft dus geen medicijnen te gebruiken. Maar als u flink klachten heeft, zoals pijn en een ziek gevoel, kunt u het beste paracetamol gebruiken. Dit is de meest veilige pijnstiller, het veroorzaakt  geen maagklachten. Eventueel kunt u acetylsalicylzuur gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij pijn door verkoudheid niet beter dan paracetamol.

Werking
Acetylsalicylzuur vermindert pijn, zoals keelpijn en pijn door bijholteontsteking.
Dit effect begint binnen een half uur. Deze werking houdt ongeveer zes uur aan.

Lees meer over verkoudheid . “

Keelpijn

Keelpijn kan optreden bij griep en verkoudheid. Als u hier veel last van heeft kunt u het beste paracetamol gebruiken. Dit is de veiligste pijnstiller, het veroorzaakt geen maagklachten. Eventueel kunt u acetylsalicylzuur gebruiken. Het werkt pijnstillend.

Lees meer over keelpijn . “

Gewrichtspijn

Verschijnselen
Aan en rond de gewrichten bevinden zich spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht. Voorbeelden hiervan zijn: slijmbeursontsteking, tenniselleboog, carpale tunnelsyndroom in de pols en RSI-klachten.

De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

Behandeling
Vermijd bewegingen die pijn doen. Soms is het nodig het lichaamsdeel tijdelijk wat hoger te leggen. Bij een kneuzing of verzwikking het gewricht meteen koelen met ijs. U kunt het gewricht ook met een drukverband beschermen, zodat u niet opnieuw een onnatuurlijke beweging maakt.

Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u  een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur.

Werking
Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

Het pijnstillende effect begint een halfuur na inname en houdt ongeveer drie tot zes uur aan. De roodheid en zwelling zullen na een aantal dagen tot een week minder worden.

Lees meer over gewrichtspijn . “

Spierpijn

Verschijnselen en oorzaken
Verkrampte spieren zijn pijnlijk en belemmeren u bij uw bewegingen en uw houding. Meestal zit de pijn in de nek, schouders of rug.

Spierpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door verkramping, virusinfecties, kneuzingen, spierscheurtjes of overbelasting.

Behandeling
Spierpijn gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Raadpleeg de huisarts wanneer de pijn na één tot twee weken nog aanwezig is.
Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche. Bij spierpijn in de benen of rug kunt u lang staan beter vermijden.

Helpt dit niet en heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn.

Werkt paracetamol onvoldoende, dan kunt u  een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. 

Lees meer over spierpijn . “

Menstruatieklachten

Verschijnselen
De menstruatie kan pijnlijke steken of kramp in de onderbuik geven. Soms ontstaat ook een doffe pijn in de rug en spierpijn. Menstruatiepijn duurt enkele uren tot enkele dagen. Bij sommige vrouwen is de pijn zo sterk dat ze hun normale activiteiten niet kunnen voortzetten.

Vrouwen kunnen bovendien last hebben van erg veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook hebben sommige vrouwen rond de menstruatie hoofdpijn of migraine-aanvallen.

Behandeling
Om klachten tijdens de menstruatie te verlichten kunt u: rustig aan doen en zorgen voor ontspanning; een warme kruik op uw buik of onderrug leggen; een warm bad nemen; de onderrug (laten) masseren.

Als bovenstaande oplossingen onvoldoende helpen, kunt u een pijnstiller gebruiken.

De beste medicijnen bij menstruatiepijn zijn de ontstekingsremmende pijnstillers ibuprofen en naproxen. Zij blijken bij tachtig procent van de vrouwen de klachten te verminderen. Acetylsalicylzuur vermindert menstruatieklachten bij dertig procent van de vrouwen.

Bovendien geven deze andere pijnstillers minder vaak bijwerkingen op de maag en op de bloedstolling dan acetylsalicylzuur. Als u snel last heeft van uw maag, kunt u beter een middel met paracetamol gebruiken. Dit werkt vooral goed bij lichte menstruatiepijn.

Effect
Acetylsalicylzuur vermindert de baarmoederkrampen en de pijn, zoals buikpijn en hoofdpijn. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan door acetylsalicylzuur  afnemen.
Buikkrampen en pijn verminderen binnen een halfuur. Het effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over menstruatieklachten . “

Hoofdpijn

De meest voorkomende soort hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Hierbij heeft u last van een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Soms voelt het of er een strakke band om het hoofd zit.

Oorzaak
Er zijn veel oorzaken van spanningshoofdpijn, zoals stress, angst of problemen.  Ook komt deze vorm van hoofdpijn vaak door spierspanning in de nek- en schouderspieren, bijvoorbeeld door een verkrampte werkhouding.

Andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn zijn koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, bijwerking van medicijnen, overmatig gebruik van hoofdpijnmedicijnen, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij menstruatie, pilgebruik, overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met gebit of kaak.

Behandeling
Hoofdpijn gaat meestal vanzelf weer over. Soms helpt het om even te gaan liggen, of om een wandeling in de frisse lucht te maken. Als dit niet helpt, kunt u een pijnstiller gebruiken.

De beste en veiligste pijnstiller bij de meeste vormen van hoofdpijn is paracetamol. Dit medicijn wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. 

Bij hoofdpijn door schommelingen in de hormoonspiegel (bij voorbeeld bij menstruatie, pilgebruik of de overgang) werkt een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals acetylsalicylzuur, soms beter dan paracetamol.

Werking
Het pijnstillende effect begint binnen een half uur. Het effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over hoofdpijn . “

Migraine

Verschijnselen
Migraine is een speciale vorm van hoofdpijn. Er is dan sprake van bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd. Ook zijn mensen met migraine vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid.

Oorzaak
Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak, is ook niet bekend. Soms ontstaat een aanval na stress, bij weersveranderingen, fel licht of schitteringen. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen een aanval uitlokken, zoals de zoetstof aspartaam, en rode wijn. Ook kunnen sommige hart-vaatmedicijnen migraine veroorzaken. Vrouwen hebben soms aanvallen rond de menstruatie. Tijdens de zwangerschap en na de overgang komen de aanvallen in het algemeen minder vaak.

Behandeling
De klachten van een migraine-aanval zijn meestal goed te bestrijden met paracetamol in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Als paracetamol niet voldoende werkt, kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller proberen, zoals acetylsalicylzuur  in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Acetylsalicylzuur geeft echter vaak bijwerkingen op de maag en op de bloedstolling. 

Effect
Acetylsalicylzuur werkt pijnstillend binnen een halfuur. Het effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over migraine . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden

  U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. De bijwerkingen op maag en darmen kunnen ook optreden bij zetpillen. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de 70 jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen adviseren daarom meestal ook een maagbeschermer. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dan kan dit medicijn de klachten verergeren.

  Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Langer bloeden van verwondingen, doordat dit medicijn de bloedstolling vermindert.

  Bij sommige operaties zal de arts u daarom adviseren om deze pijnstiller gedurende enkele dagen voor de operatie te stoppen. Overleg hierover met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van de maag, darmen of slokdarm.

  U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of een zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm?

  Gebruik liever geen gewone tabletten, maar gebruik bruistabletten. De bruistablet geeft minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Hoofdpijn

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Gebruikt u dit medicijn tegen hoofdpijn en gebruikt u het meer dagen wel dan niet? Dan heeft u veel kans op medicijnafhankelijke hoofdpijn. De hoofdpijn ontstaat dan door dit medicijn. Als u tegen die hoofdpijn dan weer een pijnstiller slikt, kunt u er afhankelijk van worden.

 • Draaierigheid en duizelingen

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Huiduitslag met jeuk

  Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken. Ook mensen met psoriasis hebben kans op verergering van hun klachten tijdens het gebruik. Bij gebruik van zetpillen: jeuk of irritatie aan de anus en diarree.

 • Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen. 

  Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstekingen in de mondholte en op de tong

 • Pijnlijk gezwollen en rode grote teen (jicht).

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Vooral mensen die al eerder last van jicht hadden, zijn hier gevoeliger voor. Paracetamol en andere ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, ketoprofen en naproxen hebben dit nadeel niet.

 • Kinderen met griep of waterpokken hebben een kleine kans op een ernstige bijwerking op de hersenen.

  U merkt dat aan braken, sufheid, toevallen tot zelfs coma. Gebruik acetylsalicylzuur daarom alleen op voorschrift van een arts bij kinderen tot 18 jaar.

 • Overgevoeligheid 

  Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor acetylsalicylzuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u acetylsalicylzuur of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor acetylsalicylzuur. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Heeft u eerder een benauwdheidaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.

 • Bij mensen met een aangeboren tekort van het enzym G6PD kan een ernstige bloedafwijking ontstaan. U merkt deze bloedafwijking aan vermoeid zijn, duizelig zijn, bleke kleur, gele huid, donkere kleur van uw plas en kortademig zijn.

  Overleg met uw arts. Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u medicijnen die problemen veroorzaken bij G6PD-tekort niet meer krijgt.

Zeer zelden, na gebruik gedurende meerdere dagen

 • Oorsuizen of slechter horen

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

 • Wazig zien of dubbelzien

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen.

  Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

 • Haaruitval

 • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, slapeloosheid onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid en hallucinaties.

 • Aantasting van de nieren. Dit merkt u onder andere aan opgezwollen enkels en voeten. 

  Neem contact op met uw arts of apotheker als dit optreedt

 • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking.

  Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere weken

 • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte.

  De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose. Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik acetylsalicylzuur bij pijn of ontsteking gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De pijnstiller paracetamol kunt u in alle onderstaande gevallen wel gebruiken.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (deze worden ook wel NSAID’s genoemd). Als u beide pijnstillers tegelijkertijd gebruikt, verdubbelt u de kans op bijwerkingen, zoals maagdarmklachten. De namen van andere ontstekingsremmende pijnstillers zijn aceclofenac, carbasalaatcalcium, celecoxib, dexketoprofen, dexibuprofen, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton, naproxen, parecoxib, piroxicam, propyfenazon, sulindac en tiaprofeenzuur. Gebruik deze pijnstillers dus niet tegelijkertijd met acetylsalicylzuur.
 • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Acetylsalicylzuur versterkt het effect van het antistollingsmiddel Bij de combinatie heeft u meer kans op bijwerkingen op de maag of zelfs een maagbloeding. U mag daarom geen acetylsalicylzuur gebruiken als u ook een van deze antistollingsmiddelen slikt.
 • De antistollingsmedicijnen apixaban, dabigatran en rivaroxaban. Deze medicijnen verhogen het risico op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Moet u toch een antistollingsmedicijn samen met acetylsalicylzuur gebruiken? Wees dan extra alert. Raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
 • Plasmiddelen (chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen).
 • ACE-remmers en angiotensine-II-blokkers (medicijnen gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen), zoals enalapril, perindopril, lisinopril en losartan. Acetylsalicylzuur kan de werking van deze medicijnen verminderen. Overleg hierover met uw arts. Paracetamol kunt u wel veilig gebruiken.
  o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk en gaat u nu acetylsalicylzuur gebruiken? Uw bloeddruk kan stijgen als u acetylsalicylzuur langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren.
  o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en gaat u nu acetylsalicylzuur gebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw voeten of enkels weer dikker worden of dat u weer sneller kortademig wordt.
  o Gebruikt u een van deze medicijnen na een hartinfarct of tegen een nierziekte en gaat u nu acetylsalicylzuur gebruiken? Vraag uw arts of apotheker om advies.
 • Bètablokkers zoals acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, metoprolol, oxprenolol en propranolol. De werking van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
  o Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk als u de pijnstiller langer dan twee weken gebruikt.
  o Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Uw klachten kunnen verergeren of terugkomen. Neem contact op met uw arts als u weer dikke voeten of enkels krijgt of als u weer sneller kortademig wordt.
  o Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening? U kunt deze pijnstiller veilig gebruiken.
 • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit, namelijk citalopram, duloxetine, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodon en venlafaxine, en bepaalde bijnierschorshormonen (corticosteroïden) om in te nemen of als injectie, zoals methylprednisolon, prednisolon en triamcinolon. Als u deze medicijnen gebruikt, kan acetylsalicylzuur de maag extra beschadigen. Een maagbeschermer zoals omeprazol voorkomt dit. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
 • Methotrexaat. Dit wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker. Acetylsalicylzuur kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Uw arts zal de hoeveelheid methotrexaat in het bloed extra controleren. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
 • Ciclosporine, een afweeronderdrukkende medicijn. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren als u de pijnstiller langer dan drie dagen gebruikt.
 • Acetazolamide, een medicijn onder andere gebruikt bij glaucoom. In combinatie met acetylsalicylzuur kunnen de bijwerkingen van beide medicijnen sterker zijn. Als u acetazolamide gebruikt, mag u deze pijnstiller met acetylsalicylzuur niet gebruiken. De pijnstillers paracetamol, ibuprofen of naproxen mag u dan wel gebruiken. Vraag eventueel uw apotheker om advies.
 • Desmopressine, een medicijn gebruikt bij onder andere een tekort aan ADH (diabetes insipidus). U heeft meer kans op watervergiftiging. Ook de hoeveelheid natrium in het bloed kan te laag worden. U merkt watervergiftiging aan het vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). Te weinig natrium merkt u aan hevige vermoeidheid, sufheid, slecht aanspreekbaar zijn en verminderde eetlust. Waarschuw dan uw arts.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag, net als acetylsalicylzuur. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is een enkele keer een glas wijn geen probleem.

alles eten?
Dit medicijn veroorzaakt bij sommige mensen maagklachten.
Heeft u hier last van? Gebruik dan geen voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? U kunt dan beter paracetamol gebruiken bij pijn. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw pijn? Overleg dan met uw arts.

Gebruik acetylsalicylzuur NIET tijdens de tweede helft van de zwangerschap (vanaf 20 weken). Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Wilt u dit medicijn gebruiken tijdens de eerste helft van de zwangerschap (tot 20 weken)? Of als u zwanger wilt worden? Overleg dan met uw arts. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken.

Borstvoeding
Gebruikt u dit medicijn langdurig en wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u dit medicijn af en toe? U kunt dit medicijn dan veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Wel wordt geadviseerd om na inname van het medicijn 2 tot 3 uur te wachten tot u borstvoeding geeft. Er is dan nauwelijks meer medicijn in de moedermelk.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter. Download het instructieblad slikken van medicijnen en het instructieblad zetpil toedienen.

Hoe?
Als acetylsalicylzuur lang in de slokdarm achterblijft, kan het de slokdarm beschadigen.

 • Tabletten: los de tablet op in een glas water. Drink het glas leeg. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op. Wilt of kunt u de tablet niet eerst oplossen? Neem deze dan staand of zittend in met een heel glas water.
 • Bruistabletten: los de bruistablet op in een glas water. Wacht even tot het bruisen is gestopt en en drink het glas leeg. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.
 • Zetpillen: de zetpil in de anus (poepgat) inbrengen. Het maakt daarbij niet zo veel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen.
 • Injecties: de arts of verpleegkundige zal de injectie bij u toedienen.

Wanneer?

 • Tabletten, kauwtabletten en bruistabletten. Neem deze in op een lege maag als u wilt dat het snel gaat werken. Heeft u last van uw maag? Of gebruikt u acetylsalicylzuur voor langere tijd? Dan kunt u de tabletten het beste tijdens een maaltijd innemen. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.
 • Zetpillen. Het maakt niet uit wanneer u deze inbrengt.
 • Migraine. Neem dit medicijn meteen in als u een migraine-aanval voelt opkomen. Het heeft dan het meeste effect.

Hoe lang?
Meestal is het gebruik van acetylsalicylzuur maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Heeft u acetylsalicylzuur zonder overleg met uw arts gebruikt? Neem dan in elk geval contact op met uw arts op als u na 5 dagen nog steeds acetylsalicylzuur nodig heeft.

 • Menstruatieklachten, zoals pijn, overmatig bloedverlies of migraine.
  Heeft u vooral last van pijn en krampen? Begin meteen als u ongesteld wordt en slik gedurende 2 tot 3 dagen door. Heeft u altijd last van hoofdpijn of migraine tijdens de menstruatie of stopweek van de pil? Gebruikt u dit medicijn om een dergelijke aanval te voorkomen? Start 2 tot 4 dagen voor de menstruatie begint met deze pijnstiller. Meestal is 3 dagen gebruik voldoende. Heeft u last van te veel bloedverlies tijdens de menstruatie? Gebruik dit medicijn dan de eerste 3 dagen van de menstruatie. Begin minstens een dag voor u de menstruatie verwacht. Probeer na 3 tot 6 maanden of u dit medicijn nog nodig heeft. Gebruik het daartoe een keer niet en kijk of de klachten al zijn afgenomen.
 • Hoofdpijn. Gebruik acetylsalicylzuur alleen gedurende korte tijd. Heeft u al langer dan 3 maanden vaak hoofdpijn, gebruikt u meer dan honderd tabletten acetylsalicylzuur per maand en heeft u meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn? Mogelijk is bij u medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Dan wordt uw hoofdpijn juist door de acetylsalicylzuur veroorzaakt. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een advies.
 • Migraine. Gebruik acetylsalicylzuur alleen tijdens een migraineaanval. Deze duurt in het algemeen tussen de vier en zestien uur. Raadpleeg uw arts als u voortdurend last van hoofdpijn heeft, of als de migraineaanvallen vaker dan 2 keer per maand optreden. U kunt dan misschien beter een middel gebruiken dat migraineaanvallen voorkomt.
 • Gewrichtsontstekingen. Bij slijmbeursontsteking en peesontstekingen zult u dit middel enkele dagen gebruiken tot de ontsteking is genezen. Dit merkt u aan een afname van de roodheid en zwelling.
 • Overige pijnen, zoals spierpijn en spit. Stop met het gebruik als de pijn verdwenen is of weer voldoende te verdragen is.
Terug naar overzicht